Veranker de SDG’s in het gedachtegoed

Bij het vertalen van de nieuwste (micro)trends – van wat op dat moment ook nieuw is voor het mainstream publiek – naar een product en/of dienst, wordt zo’n trend langzamerhand opgenomen in de rest van de maatschappij.

De SDG’s, Sustainable Development Goals, zijn daar een voorbeeld van. De SDG’s zijn 17 Wereld Ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 zijn afgesproken met landen die aangesloten zitten bij de Verenigde Naties. Het gezamenlijke doel is om samen te werken aan een betere wereld. Hoe meer organisaties ermee werken, hoe meer het gaat leven onder instituten, organisaties, bedrijven, scholen en overheden. Samenwerken aan grote maatschappelijke vraagstukken is nodig. Voor de wereld waar we nu in leven en voor de generaties na ons.

Trend & Toekomst
De organisaties die als eerste met de SDG’s werken, vormen een sneeuwbaleffect op organisaties uit andere sectoren. Zij krijgen indirect te maken met een organisatie die al met de SDG’s werkt en krijgen daardoor ook steeds vaker praktijkvoorbeelden te zien in hoe je binnen een school, instituut, organisatie, overheidsinstantie of bedrijf ermee aan de slag kan gaan. Ook kunnen de SDG’s van toegevoegde waarde zijn binnen een businessmodel en liggen er zo kansen voor investeerders.

Als deze trend doorzet, maakt dit het in de toekomst makkelijker om (inter)nationaal samen vorderingen te maken in het behalen van de doelen. Mensen kennen dan uniform de taal van de SDG’s, zijn sneller van de ontwikkelingen op de hoogte, durven sneller actie te ondernemen en weten ook sneller bij wie ze moeten zijn om iets voor elkaar te krijgen. De SDG’s worden dan onderdeel van het gedachtegoed van de mainstream publiek.

Handige tools – Zelf aan de slag!
Wil jij zelf ook aan de slag met de SDG’s binnen jouw vakgebied? Hieronder zijn een paar tools die o.a. door mij zijn ontwikkeld om meer houvast te krijgen in de SDG’s, en hoe jij zelf of binnen een organisatie bij kan dragen aan een betere wereld.

SDG’s Overzichtsdocument – Een uitgebreider overzicht aan alle subthema’s per SDG met bijbehorende subdoelen in één handig document.

• SPARK SDG Kompas – Een magnetisch whiteboard, hier te bestellen. Op het bord kunnen magneten geplaatst worden bij elke SDG, van hoe veel je daar al mee bezig bent. Het bord kan in de praktijk op verschillende manieren gebruikt worden. Het bord is ontwikkeld samen met de Meest Duurzame Docent MBO 2019, Marjan Nijenbanning en Heleentje Swart, aanjager duurzaam onderwijs.

• SPARK Impactmeter – In samenwerking met Vereniging Circulair Friesland en SPARK the Movement is de SDG Impactmeter ontworpen voor basisscholen tijdens de SDG Action Days, maar deze is bruikbaar voor iedereen. Elk doel is op A4 af te drukken en op te hangen. Bij elk doel staan de vragen ‘Wat doen we al?’ en ‘Wat zouden we nog meer/beter willen doen?’. Alle doelen kunnen uitgeprint en naast elkaar opgehangen worden aan de muur. Download hier het bestand om zelf ermee aan de slag te gaan!

Op www.sdgnederland.nl is meer informatie te vinden over de SDG’s en is er een overzicht te vinden aan Nederlandse allianties die zich inzetten voor een SDG.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s